Finger food catering – co to jest?

Finger food catering jest odmianą posiłku mającego kształt małych przekąsek skomponowanych tak, by dało się je zjeść na raz. Sprawia to, że w trakcie posiłku zbędne jest używanie jakichkolwiek sztućców i talerza. To rozwiązanie, które doskonale nadaje się przy imprezach, które odbywają się w niewielkich obiektach, ale przy większej liczbie zaproszonych osób.

Finger food catering – w jakich sytuacjach sprawdzi się takie rozwiązanie?

Potrawy „na raz” mają kusić swoim wyglądem, ale przede wszystkim zachwycać smakiem. Bardzo ważna jest pomysłowość oraz wybranie odpowiednich składników i zaangażowanie. Stworzenie finger food wymaga cierpliwości, poświęcenia i jest bardzo pracochłonne, z tego względu świetnym rozwiązaniem może być wybranie cateringu.

Małe przekąski prezentują się bardzo efektownie i zachęcają do jedzenia. Przygotowanie ich używając urozmaiconych składników przyczynia się do tego, że stół z poczęstunkiem prezentuje się wyjątkowo barwnie i oryginalnie i jednocześnie wpływa na zmianę sposobu postrzegania jedzenia serwowanego w takiej formie. Do spożycia finger food catering nie potrzebujemy nawet stołu, gdyż da się bez trudu zjeść na stojąco albo siadając na fotelu a nawet kanapie.

W jaki sposób serwować finger food??

Skromne potrawy , które zjada się przy pomocy rąk, noszą miano jedzenia na jeden kęs, wszystko przez to, iż zjada się je bardzo szybko i bez ryzyka ubrudzenia przy tym ubrania czy siebie. Liczy się jednak nie tylko sam wygląd dań, ale również ich smak.

Finger food catering to świetny sposób na organizację przyjęcia z okazji urodzin czy imprezy dla pracowników. Spora ilość różnych przekąsek sprawia, że jedzenie trafi w gusta gości starszych i młodszych. Wśród dań będzie coś dla roślinożerców, ale na stoły mogą trafić także mięsa i wędliny, a także smaki tradycyjnej kuchni polskiej. Przed podjęciem decyzji o wyborze konkretnego menu konieczne jest ustalenie jadłospisu i przekazanie swoich pomysłów. Finger food catering to możliwość zaserwowania gościom dań w wersji na zimno i na ciepło. To idealny poczęstunek na spotkanie w gronie znajomych i rodziny, ale nada się również na przeróżne konferencje i spotkania biznesowe. Może być również dodatkiem do dań głównych np. w ramach weselnego poczęstunku i uzupełnienia podstawowego menu.

Finger food catering składa się zazwyczaj z barwnych kanapek, małych tortilli z przeróżnymi dodatkami, ciasta francuskiego w różnych wariacjach oraz tartinek, roladek, krakersów i wielu innych pyszności. Menu może być bardzo urozmaicone, a jeśli menu uzupełnimy o doskonałą prezentację poczęstunku powstanie kompozycja idealna.